Zo geniet je het hele jaar door van het gazon

Hoewel we in Nederland wisselvallig weer kennen, zijn veel mensen echte buitenmensen. In de tuin wat klusjes uitvoeren, de sportactiviteiten naar buiten verplaatsen of de kolen laten roken voor een gezellige barbecue met familie; we doen het allemaal graag. Menig mens zal dan ook stiekem een beetje jaloers zijn als je een fijne tuin tot je beschikking hebt. Een tuin vergt de nodige aandacht, maar is voor velen onmisbaar. Een beetje groen mag er dan ook niet ontbreken, daarom kun je kiezen voor een gazon. Een gazon valt dan wel onder groen, maar is toch uit heel ander hout gesneden dan een gewone tuinplant. Hoe je het gazon het best kunt verzorgen om er het hele jaar door van te kunnen genieten lees je in dit blog.

 

Onderhoud

Wil je graag een gazon aanleggen, dan kun je het best gras zaaien in het voorjaar of najaar. Hiervoor kun je kiezen uit verschillende soorten graszaad, waarbij je goed moet denken aan het gebruik van het gazon. Willen de kinderen graag een balletje trappen op het veld, dan kies je het best voor graszaad voor een sport- en speelgazon. Wil je juist met jouw gazon de show stelen in de straat, dan is een siergazon juist geschikt. In de herfst en winter is het vooral van belang bladeren van het gazon te harken zodat het voldoende lucht en licht krijgt. Anders kunnen er bruine plekken in het gras komen. Verder kun je het gazon in deze periode vooral het best met rust laten. In het voorjaar heeft het gazon wat kalk nodig. Hiermee kun je de vorming van mos voorkomen. Het kalk zorgt er namelijk voor dat de wortels beter belicht worden en de zuurtegraad van de grond afneemt. Het mos zal afsterven en kun je aan het begin van het jaar verwijderen met het verticuteren van het gras. Als er kale plekjes zijn ontstaan kun je deze inzaaien. Het gazon bemesten en maaien zijn de volgende stappen. Bij MOOWY vind je geschikt gazonmest voor ieder soort gazon. Het is goed om te letten op beestjes die in het gazon kunnen voorkomen. Zodra je gele plekken in het gazon ziet en steeds meer vogels in het gras ziet pikken, dan zou het kunnen dat er zich beestjes in het gazon bevinden. Deze dien je te bestrijden, maar wil je natuurlijk liever helemaal voorkomen.

 

Beregenen

Doordat het klimaat verandert krijgen we steeds vaker te maken met extreme droogte en hitte. Geen fijne periode voor het gazon. Juist op deze momenten is het van groot belang om het gazon van de goede hoeveelheid water te voorzien. Met watersproeiers kun je het gazon van wat extra water voorzien. Met een juist beregeningsysteem kun je jarenlang onbezorgd genieten van het gazon en wordt je een hoop energie, tijd en geld bespaard. Het systeem zorgt ervoor dat het gazon stralend groen blijft en er ook volgend jaar weer tiptop uitziet.

Aanbevolen artikelen