Doorlopend krediet

Krediet

Niet alleen studenten, maar ook andere mensen zitten steeds vaker in de één of andere mate van geldzorgen, die toch wel op een bepaalde manier het leven kunnen gaan bepalen. Dat heeft er meestal niet mee te maken dat er niet genoeg inkomsten zijn, maar vaak wel dat de grotere uitgaven blijven liggen.

Daar kun je natuurlijk voor sparen, je kunt ook een doorlopend krediet aanvragen en vergelijken. Vooral dat vergelijken wordt echter nogal eens vergeten, maar is daarom niet minder belangrijk.

Allereerst, wat is een doorlopend krediet? Eigenlijk is dat niet meer of minder dan een lening, met dien verstande dat je het geld dat weer terug betaald wordt minus de betaalde rente, ook weer op kunt nemen.

Een voorbeeld maakt het wellicht nog duidelijker. Stel je sluit een doorlopende krediet af voor 1000 euro. Je kunt nu deze 1000 euro uitgeven, bijvoorbeeld om een nieuwe wasmachine te kopen. Je betaald daarvoor rente, en je lost op het doorlopend krediet iedere maand 50 euro af. Na tien maanden heb je 500 euro terug betaald en zou je dus normaliter nog 500 euro moeten aflossen, en staat en dus 500 euro op de rekening van het doorlopend krediet. Exclusief natuurlijk de te betalen rente.

Als je na deze tien maanden 500 euro nodig hebt om bijvoorbeeld de auto te laten repareren, kun je deze 500 euro weer opnemen. Je bent na het opnemen weer 1000 euro schuldig aan de bank. Dat mag je dan gedurende de looptijd van het doorlopend krediet weer aflossen met 50 euro in de maand.

Dat is dus anders als bijvoorbeeld bij een persoonlijke lening. Daarbij betaal je iedere maand aflossing plus rente, maar kun je het bedrag dat je hebt terug betaald niet opnemen. Dat kan dus bij een doorlopend krediet wel, en je hebt dus wat meer flexibiliteit.

Daarbij valt natuurlijk wel op te merken dat het altijd een soort lening blijft, die ook weer inclusief rente terug betaald moet worden.

Nog even terugkomen op het vergelijken. Jammer eigenlijk dat veel mensen dat niet doen bij een doorlopend krediet. Terwijl toch de voorwaarden en de te betalen rente vaak erg verschillend zijn per bank of kredietinstituut. Even vergelijken, zeker bij grotere bedragen, kan toch vaak een aantal tientjes per maand schelen.

Aanbevolen artikelen