Heerlijke vitaminekick – dankzij de citruspers!

Citruspers

Citruspers: het gezonde sap van citrusvruchten

Sinaasappelsap belichaamt zon, levensvreugde en is vooral vers geperst een absoluut genot. In vergelijking met kant-en-klare sappen bevatten verse sappen ook een hoger gehalte aan vitamines, sporenelementen en antioxidanten, omdat ze geen conserveringsmiddelen bevatten. Als klap op de vuurpijl is versgeperst sap ook nog eens supergezond: rijk aan vitamines, fruitig zoet, vol frisheid en aroma – dus, beste chefs, naar de citruspers, klaar, klaar! In vergelijking met kant-en-klare sappen bevatten verse sappen ook een hoger gehalte aan vitamines, sporenelementen en antioxidanten, omdat ze geen conserveringsmiddelen bevatten. Maar ook het sap van andere citrusvruchten is vers geperst een genot. Versgeperst citroensap verfijnt talloze drankjes en gerechten, smaakt goed in thee, tovert een aangenaam zure frisdrank tevoorschijn uit gewoon kraanwater en is een onmisbaar onderdeel van visgerechten. populair. Terecht, want het is rijk aan belangrijke vitamines en voedingsstoffen zoals vitamine C en B, kalium, calcium, fosfor en aminozuren. Citroensap zou ook een antibacteriële werking hebben en citrusvruchten versterken het immuunsysteem. Er kunnen nauwelijks meer goede redenen zijn voor een citruspers, ook wel bekend als een sapcentrifuge of gewoon een sapcentrifuge.

Citruspers, fruitpers of fruitpers?

Bij het kopen moet met één aspect rekening worden gehouden: als u specifiek een citruspers koopt, kunt u met dit apparaat eigenlijk alleen citrusvruchten persen. Dus als het daar in de eerste plaats om gaat, is zo’n sapcentrifuge precies goed voor jou. Als je het sap van ander fruit of zelfs groentesap wilt maken, moet je in plaats van een citruspers een sapcentrifuge of een citruspers kopen die allerlei soorten fruit en groenten kan verwerken en er heerlijk sap van kan maken.

Citruspers: elektrische pers of handmatige bediening?

In principe zijn er twee soorten juicers voor citrusvruchten in de handel: elektrische citruspersen en citruspersen die handmatig, dus met de hand, worden bediend. Beiden hebben gemeen dat de gehalveerde citrusvrucht op de perskegel geperst moet worden. Als gevolg van de druk barsten de zogenaamde sapzakjes in de pulp en komt het sap naar binnen. Bij beide modellen blijven de zaden en het vruchtvlees in een opvangzeef. Een elektrische pers heeft een zogenaamde perskegel, die vanzelf in de sapcentrifuge beweegt als je er een gehalveerde citrusvrucht op drukt. De elektrische citruspers wordt aangedreven door een roterende motor. Bij een handbediende citruspers voor citrusvruchten moet je wat kracht gebruiken en het gehalveerde fruit met een draaiende beweging op de perskegel persen. Het is gemakkelijker met een sapcentrifuge die is uitgerust met een hendelpers. Hierdoor worden de gehalveerde citrusvruchten met hefboomwerking op de perskegel gedrukt. Zowel de elektrische als de handbediende citruspers zijn gemaakt van kunststof of roestvrij staal. Ze zijn snel en eenvoudig in elkaar te zetten en gemakkelijk schoon te maken in de vaatwasser. Heeft u zelden en slechts 1 à 2 glazen sap nodig, dan kunt u langskomen met een goedkope sapcentrifuge, die ook met de hand te bedienen is. Ten slotte wordt u verwend met de keuze uit vele elegante, originele en kleurrijke ontwerpen gemaakt van verschillende materialen zoals roestvrij staal of kunststof. Let bij het maken van je keuze op een vaatwasmachinebestendig model dat makkelijk te monteren is en voorzien is van een stofkap.

Aanbevolen artikelen