Airco voor de slaapkamer

Slaapkamer

De temperaturen in de zomer stijgen jaarlijks met een paar graden en de ene recordzomer jaagt de andere op. Slapen met het raam open zorgt meestal niet meer voor de gewenste verkoeling en dus worstelen we met de hitte en het zweet in onze slaap. Een gezonde slaapomgeving speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van onze slaap.

Gedurende deze tijd spelen veel mensen met het idee om een ​​airconditioner voor de slaapkamer aan te schaffen. In ons artikel willen we je informeren over de voor- en nadelen van een airconditioner in de slaapkamer en je handige tips en trucs geven waar je op moet letten bij het gebruik van je airconditioner ’s nachts. Welke rol speelt het slaapklimaat in de slaapkamer? Een comfortabele slaapomgeving in de slaapkamer is vooral belangrijk voor een goede nachtrust. Dus waar is de optimale slaaptemperatuur op gebaseerd? We horen vaak van onze grootouders dat een koude slaapkamer ons immuunsysteem versterkt, maar die mythe is nu verleden tijd. Idealiter mag de temperatuur in de slaapkamer nooit onder de 12 graden komen. Als de slaapkamer te koud is, kunnen onze spieren zich spannen en staan ​​we met pijn op. Bovendien moet ons lichaam ’s nachts harder werken om een ​​constante lichaamstemperatuur van 36 graden te houden wanneer de temperatuur in het gebied onder de 12 graden daalt. Dit versterkt op geen enkele manier het immuunsysteem, we worden zelfs vatbaarder voor ziekten.

Een te warme slaapkamer kan echter ook een negatief effect hebben op onze slaap. ‘S Avonds wordt onze lichaamstemperatuur geleidelijk verlaagd terwijl ons lichaam de warmteproductie langzaam afschroeft. Dit is hoe de slaap wordt geïnitieerd. Als de slaapkamer te warm is, heeft het lichaam problemen met het vertragen van processen zoals hartslag en hartslag, en duurt het langer voordat we in slaap vallen.

Wat is de beste temperatuur ’s nachts?

Als je de kwaliteit van je slaap wilt verbeteren, is een temperatuur van 15 tot 20 graden het beste. Natuurlijk zijn er individuele factoren die ons optimale slaapklimaat beïnvloeden, zoals onze leeftijd of gezondheidsaspecten zoals een te hoge of te lage bloeddruk. Regelmatige ventilatie van de slaapkamer speelt ook een belangrijke rol. Als er niet genoeg zuurstof in de lucht zit, reageert het lichaam met een snellere ademhaling, wat onze slaap zou kunnen onderbreken.

Voordelen van airconditioning slaapkamer

De belangrijkste taak van een airco voor slaapkamer is natuurlijk om de slaapkamer af te koelen tot de gewenste temperatuur zodat we kunnen slapen zonder te zweten. Moderne airconditioningsystemen kunnen de ruimte nu niet alleen koelen, maar ook verwarmen, de ruimtelucht filteren en de luchtvochtigheid regelen. Met het filter kan niet alleen de lucht vochtiger of droger worden gemaakt, maar kunnen ook allergieveroorzakende stoffen zoals pollen en stof in de ruimte worden verminderd.

Zoals eerder vermeld, vallen we ’s nachts gemakkelijker in slaap als de temperatuur in de slaapkamer niet boven de 20 graden komt. Het maakt het niet alleen makkelijker voor ons om in slaap te vallen, maar ook om de hele nacht door te slapen. Gedurende de nacht verliezen we gemiddeld een halve liter zweet, wat natuurlijk nog erger wordt door een warme omgeving. Zweetuitbraken kunnen ons niet alleen wakker houden, maar er ook toe leiden dat we sneller verkouden worden.

Aanbevolen artikelen