Een koolhydraatarm dieet verhoogt de vetverbranding

Koolhydraten

Hoeveel koolhydraten per dag heeft een mens echt nodig? Een koolhydraatarm dieet verlaagt het insulinegehalte in het bloed. Insuline is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het verplaatsen van glucose naar cellen die worden geproduceerd wanneer koolhydraten worden ingenomen. Een andere taak van het hormoon insuline is om vet op te slaan. Deskundigen vermoeden dat het koolhydraatarme dieet zo effectief vet verbrandt omdat het de concentratie van het hormoon insuline verlaagt. Naast het opslaan van vet, instrueert insuline de nieren om natrium op te slaan. Een lagere insulinespiegel betekent dus dat de nieren overtollige waterretentie uitscheiden.

Het is normaal dat u in de eerste dagen van een koolhydraatarm dieet tot vijf kilo water verliest. Na de eerste week vertraagt ​​het afvallen, maar dan begint de gewenste vetverbranding. Een studie vergeleek de lichaamssamenstelling van proefpersonen die een vetarm dieet volgden met proefpersonen die een koolhydraatarm dieet volgden. De resultaten van het onderzoek lieten zien dat mensen met een koolhydraatarm dieet meer vet verloren en spiermassa kregen dan de proefpersonen in de vetarme groep.

Studies tonen ook aan dat een koolhydraatarm dieet effectief kan zijn bij het verminderen van ongezond buikvet. Voedingsdeskundige Dr. Jens Aberle legt uit waarom met name buikvet zo gevaarlijk is en moet worden verminderd: “Buikvet, technisch: het viscerale vetweefsel, bestaat uit de vetcellen rond de organen, rond de lever en darmen. De stofwisseling van dit buikvet verschilt fundamenteel van het vet dat direct onder de huid ligt. Dit buikvet leidt tot een toename van ontwikkeling van secundaire ziekten van zwaarlijvigheid, in de vorm van diabetes of aderverkalking – simpelweg omdat het metabolisch veel actiever is. En omdat het stoffen produceert die onze bloedvaten en ons hart beschadigen.

Kennis om mee te nemen

Het is zinvol om de consumptie van koolhydraten te beperken als je wilt afvallen. Talrijke onderzoeken tonen aan dat een koolhydraatarm dieet effectiever en gezonder is dan een vetarm dieet. Hoeveel koolhydraten je per dag eet, hangt af van een aantal factoren, zoals fysieke activiteit, lichaamssamenstelling en metabole gezondheid. Elke persoon moet zelf testen hoeveel koolhydraten hij per dag nodig heeft.

Als richtlijn geldt dat een gezond persoon die lichamelijk actief is en op gewicht wil blijven, ongeveer 100-150 gram koolhydraten per dag moet eten. Voor mensen met veel overgewicht of met stofwisselingsstoornissen is het zinvol om de hoeveelheid koolhydraten die dagelijks wordt geconsumeerd te beperken tot minder dan 50 gram. Het eten van gezond en, indien mogelijk, onbewerkt voedsel is essentieel voor een succesvol koolhydraatarm dieet. Geschikte bronnen van koolhydraten zijn voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte, zoals groenten, volle granen of havermout.

Een koolhydraatarm dieet verlaagt het insulinegehalte, wat weer leidt tot een verhoogde vetverbranding. In de eerste dagen van een koolhydraatarm dieet verliest het lichaam voornamelijk het vasthouden van water. Vervolgens wordt lichaamsvet verbrand. Studies tonen aan dat een koolhydraatarm dieet effectief is bij het verminderen van gevaarlijk buikvet.

Aanbevolen artikelen