Vergrootglas met verlichting

Vergrootglas

De juiste verlichting is cruciaal, of u nu het object of de kleine tekst duidelijk kunt zien. Want alleen als er voldoende licht in het oog doordringt, kan het de lichtsignalen optimaal verwerken. De verlichting moet voldoende sterk zijn, maar mag het oog niet verblinden. Als het om leeshulpen gaat, is verlichting vaak te goed bedoeld. Als alternatief zijn er vergrootglazen waarin de verlichting gedimd kan worden.

De volgende factoren zijn bepalend bij het kiezen van de juiste verlichting voor een vergrootglas:

  • De verlichting mag nog maar heel weinig warmte ontwikkelen, wat met moderne LED’s zeker geen probleem meer zal zijn.
  • De lichtkleur dient bij werkende loepen zo neutraal mogelijk te zijn (rond de 4000°K).

Een warmere lichtkleur is prettiger voor leeshulpmiddelen.

  • De verlichting mag niet flikkeren, dit is bijzonder belastend en storend voor de ogen
  • De verlichting dient gebruik te maken van zuinige lichtbronnen (LED’s) zodat batterijen niet te vaak hoeven te worden vervangen of de batterij niet te vaak hoeft te worden opgeladen.
  • De lichtbron moet eenvoudig zelf te wisselen zijn Bij LED’s is vanwege de extra lange levensduur het wisselen van de lichtbron niet of niet mogelijk.

De werkloep met verlichting

Verlichte loepen* zijn hand- of vloerloep met ingebouwde verlichting die naar beneden schijnt in het frame. Dit betekent dat het object ook bij slechte lichtomstandigheden goed te zien is. Handloepen zijn vaak uitgerust met LED-verlichting en werken op batterijen. Statiefloepen * worden ook aangeboden voor netvoeding.

De verlichting in het vergrootglas is zeker een voordeel dat een groot voordeel kan zijn bij slechte lichtomstandigheden. Er zijn echter ook enkele nadelen aan vergrootglazen met verlichting *: Ze zijn meestal breder en omvangrijker in hun frame, wat hun mobiliteit en beheersbaarheid enigszins beperkt.

Op batterijen werkende loepen zijn vervelend vanwege het vervangen van de batterij. We geven de voorkeur aan degenen met een batterij en USB-oplaadoptie.

LED verlichting

Door het lagere gewicht, het kleinere ontwerp en het lagere energieverbruik worden verlichte loepen vrijwel uitsluitend aangeboden met LED-verlichting. Let er bij aankoop op dat de lichtkleur van de LED’s geschikt is voor uw toepassing en dat het betreffende gebied egaal verlicht is, zeker bij leesloepen en werkloepen.

Aanbevolen artikelen